Sommige van de services die we beoordelen, betalen een commissie die van invloed kan zijn op waar en hoe ze worden weergegeven. Openbaarmaking van advertenties

Wat is malware en hoe kan ik het verwijderen/voorkomen?

Malware is een afkorting van 'malicious (schadelijke) software'. Het is software die speciaal is ontworpen om een computer te corrumperen of te beschadigen. Er zijn verschillende soorten malware waaronder spyware, wormen, keyloggers..., vrijwel elk programma dat bedoeld is om uw pc binnen te dringen en schade aan te richten.

Tegenwoordig worden de meeste malwareprogramma's gemaakt om op de een of andere manier geld te genereren, of dit nu is door het verzamelen van bankgegevens of andere gevoelige informatie (spyware), het loggen van wachtwoorden (keyloggers) of het beschadigen van bestanden en het afdwingen van losgeld (ransomware).

Zoals u kunt zien is malware geen leuk type software, dus u vraagt zich waarschijnlijk af of het mogelijk is om het te verwijderen en hoe u het verwijdert als u ooit de pech hebt om het op uw apparaat aan te treffen. Het goede nieuws is dat het vrij eenvoudig te verwijderen is mits u de juiste software voor het verwijderen van malware hebt.

Een malwarecleaner is een stukje software dat de negatieve neveneffecten/gevolgen van computervirussen, en in ons geval malware, tegengaat. Dit slimme stukje software kan zelfs de installatie van malware voorkomen door continu services en processen op uw apparaat te monitoren. Zodra het een verandering in het systeem detecteert of als een programma vraagt om toestemming om het antivirusprogramma uit te voeren, zal het deze inspecteren. Afhankelijk van het type programma (virus of niet) zal afhangen van het resultaat. Als het veilig is, kan het programma worden uitgevoerd. Als dit niet het geval is, wordt het programma geblokkeerd en vervolgens in quarantaine geplaatst (in een staat waarin het programma niet kan worden gebruikt).

Als u vermoedt dat u al malware op uw computer hebt, kan het installeren van anti-malwaresoftware u nog steeds helpen. Na de installatie kunt u uw volledige apparaat scannen om kwaadwillende software te detecteren en het indien nodig verwijderen.

Af en toe moeten besturingssystemen opnieuw worden geïnstalleerd om de malware te verwijderen. Dit kan veel geld kosten aangezien een professionele IT-expert naar uw pc moet kijken. Waarom probeert u geen gratis malwarescanner uit voordat u dergelijke maatregelen neemt?

In sommige uiterst zeldzame gevallen kan malware zo storend zijn dat het fysieke schade aan de onderdelen van uw computer veroorzaakt. Helaas is in deze fase een antivirus mogelijk niet genoeg, maar we raden toch aan om hier altijd mee te beginnen.