Sommige van de services die we beoordelen, betalen een commissie die van invloed kan zijn op waar en hoe ze worden weergegeven. Openbaarmaking van advertenties

Top antivirusblunders

Antivirussoftwarebedrijven komen herhaaldelijk in de publiciteit vanwege hun populariteit. Het is niet ongebruikelijk dat een product meer dan 100 miljoen gebruikers heeft, dus zoals u zich wel kunt voorstellen zijn missers in updates van algoritmen nogal merkbaar. Hier zijn een paar van de grootste antivirusblunders die we van pc-beschermingsbedrijven hebben gezien in de 30-jarige geschiedenis van de software

Onze eerste grote antivirusblunder in de lijst ontdekten we pas zeer recent. In december 2015 meldde Dark Reading (een gerespecteerde nieuwswebsite in de computerbeveiliging) dat problemen met de toewijzing van geheugens op computers 'het mogelijk maakten om AVG-, McAfee- en Kaspersky-producten te compromitteren'. De bedreiging is extreem gevaarlijk omdat hij in feite de antivirussoftware verandert in een hulpmiddel dat de hacker kan gebruiken om privé-informatie te verzamelen of het systeem aan te tasten, precies het tegenovergestelde van wat een antivirus zou moeten doen. Om het nog erger te maken, is een e-mail die door uw computer wordt verzonden en ontvangen het enige dat nodig is. U hoeft niet eens de e-mail te openen! Een antivirusprogramma werkt door elk bestand te scannen dat uw computer ontvangt en verzendt en ervoor te zorgen dat alles veilig is voor u en uw computer. De uitvoering wordt mogelijk gemaakt dankzij dit mechanisme. De e-mail wordt afgeleverd met een bestand (met name een 'ASPack-compressie'-bestand). Wanneer het antivirus dit scant, wordt het bestand uitgepakt, waardoor uw computer geïnfecteerd raakt. Zonder een antivirusprogramma zou uw computer niet kwetsbaar zijn voor deze uitvoering. De handeling kan zowel effect hebben op Windows-pc's als Macs en Linux-pc's, maar geen zorgen, er is een patch geïmplementeerd om dit probleem op te lossen.

De volgende grote blunder van een bedrijf in de pc-beschermingsindustrie die het vermelden waard was, was de fout van een naamloos merk, dat een veel minder nadelig effect had dan het mogelijk had kunnen hebben. Halverwege een medische ingreep waarbij een lange dunne buis door de ader van een patiënt naar het hart moest worden gebracht, zodat artsen metingen van vitale gegevens konden maken (ook wel 'hartkatheterisatie' genaamd), leidde de naamloze antivirus tijdens één van zijn regelmatige scans tot een crash van de computer. De crash veroorzaakte gevaarlijke vertragingen bij de operatie omdat de patiënt moest worden verdoofd terwijl de applicatie opnieuw werd opgestart. Gelukkig was de operatie een volledig succes, maar, zoals de FDA zei, het ongeluk "had letsel aan de patiënt kunnen veroorzaken".

Onze laatste grote blooper van een antivirusmerk is van Avira, een van de grootste namen in de branche. In 2012 bracht Avira een update uit die bijna alle legitieme applicaties op computers van gebruikers blokkeerde. De update plaatste bijna elk uitvoerbaar Windows-bestand (bestand dat eindigt op .exe) in quarantaine, een fout die een klant beschreef als 'catastrofaal' voor zijn bedrijf. Zoals verwacht, werd er snel een oplossing voor de bug vrijgegeven, maar dat nam niet weg dat het voor meer dan 100 miljoen klanten onmogelijk was om applicaties op hun computer te openen.